PROŠETALI SMO POVIJEŠĆU TOPUSKOG – Turistička zajednica općine Topusko – TZO Topusko Skip to main content

U petak, 29.rujna 2023. prošetali smo poviješću Topuskog.

Djeca OŠ Vladimira Nazora i Srednje škole Topusko sudjelovala su u ovoj manifestaciji obučena u odore Cistercita, Rimljana i bana Jelačića na konkretnim povijesnim lokalitetima. Tako smo se prisjetili doba Cistercita u parku Opatovina ispred cistercitskog portala iz XIII.st., Rimljana kod zavjetnog žrtvenika Libera i Liberu iz II.st. te Jelačićevog doba, tj. XIX.st., u Engleskom parku na nekadašnjem prostoru Ville Mirne. Za izvođenje ove aktivnosti korištene su replike odjeće iz svakog povijesnog razdoblja.

Na svakoj lokaciji imali smo čitanje ulomaka tekstova za dato razdoblje i degustaciju jela koja su se koristila u navedenim povijesnim vremenima. Šef kuhinje Top-Termi, Željko Dragičević pripremio nam je ukusna jela koja su nestajala s pladnjeva u tren oka, a i djeca su naučila kako se pripremaju “žličnjaci” 🙂

Zahvaljujemo svim sudionicima manifestacije (djeci i ravnateljicama OŠ Vladimira Nazora Topusko i Srednjoj školi Topusko, njihovim mentorima i profesorima, kao i onima koji su nam pomogli u organizaciji (Općina Topusko i Top-Terme Topusko), i naravno, svim posjetiteljima!

Photo: TZO Topusko, Topnet Topusko

Ostavite komentar