TOPUSKO U PROJEKTU “HRVATSKA PRIRODNO TVOJA” – Turistička zajednica općine Topusko – TZO Topusko Skip to main content

Turistička zajednica Općine Topusko (TZO Topusko) priključila se projektu Hrvatske turističke zajednice (HTZ) i Ministarstva turizma i sporta – Projekt poticanja razvoja održivog razvoja turizma „Hrvatska prirodno tvoja“ / „Croatia naturally yours“ koji dodatnom sadnjom stabala doprinosi smanjenju emisija CO2 koji nastaje turističkom aktivnošću, osobito od ispušnih plinova iz automobila turista.

Kao dio projekta i u suradnji s općinom Topusko naručili smo 49 sadnica javor klena, Acer campestre, (TZO Topusko 20 kom sadnica, Općina 29 kom).

U sklopu obilježavanja Dana planeta Zemlje stabla smo posadili u drvored na šetnici i ujedno  glavnoj ulici Trga Josipa bana Jelačića. Ovo je nastavak zelenih akcija koje provodi Općina Topusko u cilju uređenja zelenih površina na području Općine Topusko, ali i uklanjanja dotrajalih stabala koja predstavljaju opasnost građanima i posjetiteljima.

Pri odabiru sadnica stabala moralo se voditi računa o autohtonim vrstama koje su podobne za ovo područje, a prema popisu Šumarskog fakulteta.

Svako posađeno stablo označeno je oznakom održivog turizma „Hrvatska prirodno tvoja“ – „Croatia naturally yours“.

Razvijena je i aplikacija za praćenje sadnje Europske agencije za okoliš (European Environment Agency) pod nazivom MapMy Tree https://mapmytree.eea.europa.eu/?trk=public_post-text#/action/details/ctz/1142 u koju smo unijeli podatke o posađenim stablima kako bi pratili njihov razvoj, a u svrhu objedinjavanja podataka sadnje stabala na globalnoj razini.

Akcija sadnje stabala je mali dio onoga što se može učiniti za prirodu koja nas okružuje. Zadatak svih nas je da očuvamo i dodatno učvrstimo poziciju Topuskog i Hrvatske koja je prepoznata kao destinacija izuzetno lijepog krajolika i netaknute prirode.

Ovim projektom značajno se pridonosi stvaranju imidža Hrvatske kao održive i poželjne turističke destinacije.

Naša općina njeguje dugu tradiciju održivog korištenja termalnih izvora i drugih prirodnih resursa tako da je ovaj projekt dodatni poticaj mladoj generaciji da nastavi voditi brigu o našem planetu kako bi i buduće generacije mogle uživati u svim blagodatima koje naš planet pruža.

Zahvaljujemo Hrvatskoj turističkoj zajednici i Ministarstvu turizma i sporta na dodijeljenim sredstvima i inicijativi da se ovakvim akcijama smanje ugljikovi otisci koji nastaju turističkom aktivnošću. Također, hvala na suradnji i stručnoj pomoći i Općini Topusko, Komunalnom Topusko d.o.o., Udruzi branitelja i svima onima koji su pomogli u realizaciji i provedbi ovog hvalevrijednog projekta.

Ostavite komentar